‘Grootste orgelpijp ter wereld’ onthuld

Gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg, loco-burgemeester Ferdinand Pleyte van Roermond en plebaan-deken Rob Merkx hebben vrijdag 2 juni de ‘grootste orgelpijp ter wereld’ onthuld. Dit gebeurde bij de Sint-Christoffelkathedrdaal in Roermond.

Bovens, Pleyte en Merkx onthulden gezamenlijk de orgelpijp en bliezen daarna een toon op drie kleine orgelpijpjes. Deze actie is onderdeel van de nieuwe campagne ‘Geef om het orgel van de kathedraal’, die daarmee van start is gegaan. De campagne is bedoeld om geld in te zamelen voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het orgel van de Roermondse bisschopskerk. Hiervoor is nog ongeveer 300.000 euro nodig.

 

Belangstellenden zijn nu in de gelegenheid om een nieuwe orgelpijp of zelfs een heel register aan orgelpijpen te sponsoren. De bouw van het nieuwe orgel is een van de laatste onderdelen van de grote renovatie van de Sint-Christoffelkathedraal, die zeventien jaar geleden begon.

Na de onthulling van de orgelpijp op het pleintje vóór de kathedraal bekeken de gouverneur en de loco-burgemeester de expositie die in de kathedraal is ingericht over de nieuwbouw van het orgel. Vervolgens kroop Bovens – die een verdienstelijk amateurorganist is – zelf even op de orgelbank om het orgel te proberen. Er zijn inmiddels al enkele registers gerestaureerd, waardoor het orgel bespeelbaar is, maar er ontbreken nog de nodige registers. Alle bijdragen voor herstel van het instrument zijn van harte welkom.

Lees meer over de actie ‘Geef om het orgel van de kathedraal’