Nieuwe kathedraalorgel in gebruik genomen

Nieuwe kathedraalorgel in gebruik genomen

Tijdens een drukbezocht concert heeft het nieuwe orgel van de kathedraal dinsdagavond 10 juli zijn officiële eerste klanken laten horen. Dankzij de behendige handen en voeten van de organisten Jean Pierre Steijvers en Hiroko Inoue, die daarbij alle registers opentrokken, konden de ruim vierhonderd aanwezigen in de Limburgse bisschopskerk genieten van een topconcert. Onder hen onder meer ook oud-bisschop Frans Wiertz.

Vier jaar heeft de renovatie en nieuwbouw van het kathedraalorgel geduurd; totale kosten circa 800.000 euro. Het orgelcomité komt nog een bedrag van zo’n 20.000 euro op de totale kosten tekort. Sponsoren zijn dus nog altijd welkom.


Met het openingsconcert is het orgel weliswaar in gebruik genomen, maar het is nog niet helemaal af. In de komende maanden volgt de volledige afbouw en afwerking. De officiële inzegening van het orgel vind in een later stadium klaar door de nieuw te benoemen bisschop van Roermond.Herbouw

De Sint-Christoffelkathedraal is begin jaren 2000 ingrijpend gerenoveerd. Toen was er geen geld om ook het orgel onder handen te nemen. Restauratie van het bestaande orgel uit 1955 was niet mogelijk. Het duurde uiteindelijk tot 14 juli 2014 voordat de firma Verschueren uit Ittervoort de opdracht kreeg om het orgel compleet te herbouwen. Enkele onderdelen van het orgel zijn opnieuw gebruikt en andere zijn volledig vernieuwd.

Omdat dit project de financiële draagkracht van de Sint-Christoffelparochie – waartoe de kathedraal behoort – ver oversteeg, werd afgesproken het project in fasen uit te voeren. Elke volgende fase pas zou starten als het benodigde geld beschikbaar was. Al snel bleek dat veel particulieren een steentje wilden bijdragen, vaak met financiële toezeggingen voor meerdere jaren. Ook leverden diverse fondsen en stichtingen een bijdrage.

In het voorjaar van 2017 gaf gouverneur Theo Bovens het startsein voor een nieuwe fondswervingsactie door bij de ingang van de kathedraal een enorme orgelpijp te onthullen. Belangstellenden konden vanaf dat moment orgelpijpen per stuk ‘adopteren’. Dat gaf de fondswerving een flinke impuls, die uiteindelijk uitmondde in een buitengewoon royale subsidie van zowel de provincie Limburg alsook de gemeente Roermond.

Door de inzet van de firma Verschueren kon dat het orgel vervolgens helemaal worden afgebouwd. Het telt nu 37 registers en ruim 2.200 pijpen. Op dit moment worden de laatste registers van het pedaal geplaatst en de tongwerken in hoofd- en bovenwerk. Bekijk filmpje over de laatste stand van zaken van de bouw : klik hier

De herbouw van het orgel heeft in totaal ruim een half miljoen euro gekost. Momenteel is er nog een klein tekort van € 20.000. Dit bedrag is geleend om het orgel nu toch af te bouwen. Belangstellenden die alsnog een orgelpijp willen doneren, zijn van harte uitgenodigd dit te doen en leveren daarmee een bijdrage aan de aflossing van de lening. Meer informatie over het doneren van een orgelpijp : klik hier