Iconenexpositie in de kathedraal

Iconenexpositie in de kathedraal

Voor het derde jaar in successie worden in de kathedraal vanaf Kerstmis tot en met het feest van Maria Lichtmis (2 februari) iconen van Jan Teuwen uit Posterholt tentoongesteld. Het betreft ditmaal recent vervaardigde exemplaren. De expositie is sinds Kerstmis dagelijks van 14.00 uur tot 17.00 uur gratis te bezichtigen tijdens de reguliere openstelling van de kerk.

Iconen worden ‘geschreven’ en niet ‘geschilderd’. Bij het schrijven van iconen worden de portretten /afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, engelen en heiligen, profeten  en gebeurtenissen  uit de bijbel als uitgangspunt genomen. Daarnaast betreft het onderwerpen uit geschreven bronnen en overgeleverde verhalen waaronder in de tijd ontstane legenden. Daarbij worden door de orthodoxe Kerken vastgestelde regels in acht genomen. Jan Teuwen zegt hierover : “Ik gebruik deze voor de verkenning van de relatie tussen binnen en buiten, werkelijkheid en beeld, origineel en replica en het effect van het fragment op het geheel.”

Jan Teuwen is wat iconenschrijven een autodidact. Het schrijven van iconen, is zeker na verdere oriëntatie en het volgen van talrijke symposia en cursussen, waaronder die van Oost-Europese iconenschrijvers een echte passie geworden. Interne cursussen volgde hij in de loop van de jaren bij de Broeders van de Beyart te Maastricht, de cisterciënzerabdij van Tongerlo alsmede het diocesaan Centrum van het bisdom Brugge te Torhout. Deze werden onder meer ook gegeven door Oost-Europese iconenschrijvers. Momenteel geeft Teuwen zelf thuis en op locatie cursussen iconenschrijven. Hij zegt daarover: ”Mijn doel van het volgen van  diverse cursussen was en is nog steeds technische vaardigheden en kennis op te doen en te beheersen volgens zowel de Russische als Griekse orthodoxe traditie.  Dit om zo een gedegen technisch en theologisch verantwoord professioneel niveau te bereiken.”