Sint Jacobus

 

De Sint-Christoffelkathedraal is al eeuwenlang een belangrijke bedevaartplek voor de heilige Jacobus de Meerdere. De kerk beschikt over de grootste reliek van de apostel buiten Santiago de Compostela.  De kathedraal is een belangrijke halteplaats op de pelgrimsroute naar Santiago vanuit Noord-Europa. Veel pelgrims die te voet of op de fiets op weg zijn naar het bedevaartsoord in Spanje, bezoeken de kathedraal van Roermond. Bij de kerk bevindt zich ook een zogeheten refugio, waar pelgrims kunnen overnachten.

 

Pelgrimsmis

Een keer per jaar wordt in de kathedraal van Roermond de landelijke pelgrimsmis gehouden. Santiagogangers uit heel Nederland kunnen dan de pelgrimszegen ontvangen, alvorens aan hun tocht naar Santiago te beginnen.

 

Jacobusbroederschap

Roermond kent ook een eigen Jacobusbroederschap. Deze werd in 2000 heropgericht, maar kent een geschiedenis die enkele honderden jaren teruggaat. Tegenwoordig richt de Broederschap zich met name op de verering van Sint Jacobus en de bevordering van het pelgrimeren vanuit Midden-Limburg. Meer informatie over de Jacobusbroederschap